Dlaczego warto jeść nasiona roślin strączkowych?

Nasiona roślin strączkowych znane są już od wieków. Mimo ich licznych walorów spożywamy je zbyt rzadko.
Oto powody, dla których warto przywrócić je do łask:

1. Są dobrym źródłem witamin i minerałów. Zawierają wapń, miedź, cynk, żelazo, potas, witaminę C i kwas foliowy. Obecne są w nich również fitoestrogeny i substancje o właściwościach przeciwutleniających, których regularne spożycie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, a w przypadku kobiet – łagodzi objawy menopauzy.

2. Są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego. Jedna szklanka nasion to aż 12-15 g błonnika (czyli ponad połowa zalecanej dziennej dawki).

3. Są cennym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej. Szklanka gotowanych nasion zawiera ok. 16 g białka! Przeciętnie w nasionach strączkowych znajduje się 20-30% zalecanej dziennej porcji białka (soja stanowi wyjątek- zawiera nawet do 50% tego składnika)

4. Pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi, gdyż zawarte w nich włókna nierozpuszczalne spowalniają wędrówkę cukru do krwi. To z kolei oznacza niższy poziom insuliny i niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Poza tym ugotowane nasiona charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (poniżej 55), dlatego są wskazane w diecie osób chorych na cukrzycę.

5. Soja zawiera korzystne dla naszego zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które między innymi pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL), zmniejszają ryzyko chorób serca i miażdżycy.

6. Nasiona roślin strączkowych równoważą kwasotwórcze działanie mięsa, produktów zbożowych oraz jaj.

7. "Strączki" redukują ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, powstrzymując łagodne polipy od przeobrażenia się w tkankę rakową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz