Jak układać żywność w lodówce?

Czy wiecie jak układać żywność w lodówce?

W każdej lodówce znajdują się półki, szufladki, istnieje także możliwość ułożenia produktów na drzwiczkach. Miejsce ułożenia jajek jest najbardziej oczywiste- w każdej lodówce producent umieszcza na drzwiczkach specjalne pojemniki przeznaczone na nie. A co powinno znaleźć się na poszczególnych półkach lodówki?

Półka górna- słoiki: dżemy, konfitury, powidła a także produkty mleczne: mleko, jogurty, kefiry.
Na niższych półkach panuje niższa temperatura a w takiej bakterie rozwijają się szybciej, dlatego nie należy układać wyżej wymienionych produktów na niższych półkach.

Półki środkowe to miejsce produktów spożywczych, które szybko się psują i mają krótki termin przydatności: biały ser, wędliny oraz garnek z zupą (należy go szczelnie przykryć).

Najniższa półka
przeznaczona jest do przechowywania mięsa, wędlin oraz ryb


Dolne szuflady to miejsce wysokiej wilgotności oraz temperatury około 10 stopni C. Przewidziane są dla owoców i warzyw (należy pamiętać, żeby spożyć je w ciągu kilku najbliższych dni).

Pozostają jeszcze półki na drzwiczkach, w których, prócz jajek, przechowywać możemy olej, najlepiej w szklanej i ciemnej butelce, sok w kartonie, sosy w butelkach, ketchup.

Układając produkty w lodówce należy zapewnić im dużo przestrzeni, aby krążące tam powietrze miało swobodny przepływ.
Wkładając jednak potrawy do zamrażalki należy układać je ciasno. Po ich rozmrożeniu, co warto wykonywać na dolnej półce lodówki, produkty należy poddać obróbce termicznej, dzięki której rozwijające się podczas rozmrażania drobnoustroje zostaną zniszczone
 

12 komentarzy:

  1. Właśnie! coś mi tam świtało, że warzywa i owoce w szufladach, ale co z reszta nie byłam pewna! dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że informacje się przydały :D

      Usuń
    2. zajrzałam do swojej lodówki i muszę powiedzieć, że jakoś instynktownie wszystko dobrze ustawiłam :D

      Usuń
  2. Bardzo chciałabym zrobić przemeblowanie w lodówce, ale czy przy układzie, gdzie lodówka jest na dole, a zamrażalka na górze, to ustawienie jest dobre? Czy może powinnam odwrócić kolejność?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ustawienie jest jak najbardziej dobre :) Nie trzeba odwracać kolejności :P

      Usuń
  3. To jak jest z ta temperatura? Na wyzszych półkach jest temperatura niższa czy wyższa? Skoro w ostatniej szufladzie jest około 10 stopni? Bakterie rozwijaja się szybciej w niższych temperaturach? To po co nam lodówka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przydatne informacje i na pewno się do nich dostosuję, jeśli tylko nowa lodówka stanie w naszej kuchni. Najlepszą propozycję znaleźliśmy tutaj https://www.oleole.pl/lodowki,_Samsung.bhtml Lodówka jest piękna, duża i idealnie pasuje do naszej nowej kuchni, więc dobra organizacja w takiej lodówce będzie wskazana, aby utrzymywać porządek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ważne, co gdzie powinno być. Dobrze wiedzieć takie rzeczy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze przydatne takie wskazówki, tym bardziej że to naprawdę ma znaczenie jakie produkty w którym miejscu lodówki się znajdują. Chodzi nie tylko o prawidłowe przechowywanie, ale też żeby żywność zachowała jak najdłużej świeżość i jakość. Nie tak dawno trafiłam też na zestaw pojemników próżniowych na https://seeyoo.pl/ , które również są skutecznym i dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o odpowiednie przechowywanie produktów. Dzięki temu mniej rzeczy się marnuje, a to akurat ważna kwestia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Akurat ja się nigdy nad tymi kwestiami nie zastanawiałam i muszę przyznać, że jest to niezwykle pomysłowe. Na całe szczęście niedawno moja lodówka wróciła z serwisu https://serwisagd-technik.pl/naprawa-lodowek-wroclaw/ gdyż niestety ale przytrafiła się jej mała awaria.

    OdpowiedzUsuń